MFP estimeaza un deficit bugetar de 1% din PIB pe primul trimestru

Data publicarii: 08-04-2011 | Economie



Ministerul Finantelor Publice (MFP) estimeaza un deficit bugetar de 1% din PIB, respectiv 5,6 miliarde lei, pe primul trimestru din 2011, pe baza datelor preliminare disponibile, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina.

Deficitul bugetar s-a adancit in luna martie fata de nivelul de 0,4% din PIB la finalul lunii februarie, cand diferenta intre cheltuieli si venituri era de 2,3 miliarde lei. 

Oficialul MFP s-a referit la deficitul bugetar pe cash, care include si titlurile Fondului Proprietatea si bugetul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, dar nu si alte companii de stat cu pierderi, monitorizate de FMI. 

Pentru 2011, deficitul bugetar convenit cu FMI este de 4,4% din PIB, respectiv 23,953 miliarde lei. 

Pentru deficitul bugetar dupa metodologia UE (deficitul ESA), care include si bugetele companiilor CNH, Termoelectrica, CFR Infrastructura, CFR Calatori, Metrorex, CET-uri, aeroporturi si cateva companii locale mici, calculele nu au fost finalizate nici pentru anul 2010. MFP estimeaza totusi ca anul trecut Romania s-a incadrat si pe deficitul ESA in limita convenita cu partenerii externi, sub 7,3% din PIB.

Sursa: AGERPRES