Preturile de consum au crescut in martie cu 0,5%

Data publicarii: 11-04-2011 | Finante-Banci



Analistii AAFBR anticipeaza ca inflatia anuala a urcat la 7,8%

Preturile de consum au crescut cu 0,5% in martie, astfel ca rata anuala a inflatiei a urcat de la 7,6% in februarie la 7,8%, potrivit mediei estimarilor analistilor AAFBR, care au revizuit in urcare pentru a doua luna consecutiv prognoza de inflatie pentru finele acestui an, de la 4,5% la 4,8%. "Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar- Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern, rata lunara a inflatiei din luna martie 2011 s-a situat probabil la 0,5% (estimarile variaza intre 0,3% si 0,6%), in timp ce rata anuala probabil a fost de 7,8% (estimarile variaza intre 7,7% si 8,0%)", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Toti analistii respondenti la sondajul AAFBR plaseaza inflatia la sfarsit de an cu mult peste limita superioara a intervalului tintit de BNR, estimarile variind intre 4,4% si 5,7%. Asteptarile privind rata anuala a inflatiei din decembrie 2011 sunt in crestere fata de estimarile din urma cu o luna, precum si fata de cele exprimate la inceputul lui februarie (4,3%).

Anul viitor, rata inflatiei s-ar putea situa la 4,1%

Pentru finele anului viitor, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 4,1%, iar previziunile se situeaza in intervalul 3,5% - 5%. "Asteptarile privind rata anuala a inflatiei de la finalul anului 2012 au inregistrat o crestere spectaculoasa fata de estimarile realizate la inceputul lunilor februarie, respectiv martie (3,5%)", potrivit comunicatului.

Integral in Curierul National