Se intorc super-pensiile

Data publicarii: 11-04-2011 | Diverse


1.000 de reclamanti au obtinut sentinte favorabile, dintre care 70 sunt definitive.

Am avut un stagiu de contributie de 34 de ani si am fost decorata de presedintele Romaniei cu Medalia nationala pentru merit clasa III-a. Dupa recalculare, am primit o pensie de 1.200 lei pentru care m-au obligat sa platesc si contributia la sanatate de 5,5%. Am castigat la Tribunalul Dolj repunerea in plata a pensiei de serviciu dinaintea recalcularii. Mi-am sustinut singura cauza, fara avocat. Am anuntat Casa de Pensii, insa aceasta refuza sa-mi dea pensia inapoi. Astept recursul, nu voi face plangere penala, insa nu mi se pare normal ca dupa ce am muncit o viata intreaga si mi s-au recunoscut anumite drepturi, mai mult, m-au si decorat, sa se caute acum fel de fel de subterfugii pentru a mi se recalcula pensia", povesteste L.B., o fosta grefiera din Craiova, care prefera sa nu-i fie publicat numele intreg si care a recastigat o pensie speciala de 2660 de lei.

Este doar una dintre peste 1.000 de sentinte favorabile, dintre care 70 definitive, obtinute de piloti, grefieri, deputati, diplomati, care au ramas fara pensiile speciale si au primit in schimb unele mai mici, recalculate dupa principiul contributivitatii.

In motivarile sentintelor, instantele de judecata au retinut in special prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului, in sensul ca "dreptul la pensie al reclamantului este bun" si au constatat ca "o reducere substantiala a nivelului pensiei ar putea fi considerata ca afectand substanta dreptului de proprietate si chiar a insusi dreptului de a ramane beneficiar al sistemului de asigurare la batranete".

Integral in Romania Libera