Ce se intampla daca BNR pune frana creditelor in euro?

Data publicarii: 11-04-2011 | Finante-Banci


Rata la un credit de locuinta ar putea creste cu pana la 35%, insa doritorii de imprumuturi de consum nu ar fi afectati deloc. De castigat ar avea statul si companiile, care ar scapa de "concurenta".

 O eventuala limitare a creditelor pentru populatie contractate in valuta ar avea efecte nefaste asupra pietei imobiliare insa, daca se pastreaza conditiile actuale de dobanda, nu ar avea nici un efect asupra creditelor de consum. In acest moment, ca urmare a majorarii dobanzilor la euro, creditele de nevoi personale in lei sunt chiar mai ieftine decat cele in moneda straina si, in plus, sunt ferite de riscul de depreciere a monedei nationale.

Pe de alta parte, limitarea imprumuturilor in moneda straina va schimba radical strategiile majoritatii bancilor din Romania, care, pana acum, au preferat sa promoveze creditul in euro. In structura imprumuturilor acordate populatiei, creditele in valuta au o pondere de peste 65%. Guvernatorul Isarescu a anuntat la finele saptamanii trecute ca Banca Nationala pregateste masuri de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele care au venituri in lei.

Integral in Romania Libera