SOCAR: Vom scadea pretul carburantilor din Romania

Data publicarii: 11-04-2011 | Auto



Carburantii se vor ieftini cu siguranta dupa ce pe piata romaneasca va intra un nou jucator puternic, precum compania azera SOCAR, spune Hamza Karimov, seful reprezentantei din Romania. SOCAR este interesata si de preluarea Oltchim, intrucat si-a planificat extinderea in Europa a activitatii de petrochimie.

Dupa ce kazahii de la KazMunaiGaz au ales Romania ca poarta de intrare pe piata europeana, o alta mare companie de stat din zona caspica, Societatea Nationala de Petrol si Gaze din Azerbaidjan (SOCAR) face aceeasi mutare. Compania si-au propus deschiderea a 300 de benzinarii in Romania in urmatorii trei ani, moment in care va deveni unul dintre principalii jucatori de pe aceasta piata. Momentan, Petrom este liderul, cu 550 de statii, urmat de Rompetrol - cu 450, si de Lukoil, cu 302 benzinarii. 

Ce i-a determinat pe azeri sa intre pe piata europeana prin Romania? "SOCAR are proiecte de mare anvergura in Europa, fiind deja demarata constructia unei rafinarii in Turcia, la Izmir, cu o capacitate de rafinare de 10 milioane de tone pe an. Din acest motiv, Romania ar fi una dintre cele mai potrivite piete de desfacere", a declarat, pentru "Adevarul", Hamza Karimov, seful reprezentantei din Romania.

Integral in Adevarul.ro