Scumpirea gazelor ar scadea factura

Data publicarii: 14-04-2011 | Economie



Statul francez propune Guvernului Romaniei cresterea pretului la gaze ca masura a eficientizarii sectorului energetic, astfel incat la final factura platita de consumatori sa scada.

Ambasada Frantei a realizat impreuna cu Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania (CCIFER) un document numit Cartea Alba a Energiei, pe care cele doua institutii il propun Guvernului. Acesta ar fi adaptat Strategiei Energetice a Romaniei si normelor europene. In document se spune ca investitiile sunt favorizate de actualizarea preturilor la gaze si electricitate, plata datoriilor si dezvoltarea unei burse de energie la Bucuresti".

Potrivit lui Yvonnick David, administrator al CCIFER si coordonatorul proiectului Cartii Albe, daca Romania vrea sa fie un jucator energetic la nivel regional si european si daca autoritatile vor sa reduca facturile la energie pentru toti consumatorii, atunci "trebuie" sa aplice solutiile cuprinse in Cartea Alba a Energiei.

Potrivit unor surse oficiale, grupul francez GdF SUEZ a cerut in discutiile preliminare cu autoritatile romane liberalizarea pretului la gaze pentru consumatorii non-casnici, respectiv micile companii care inca au pret reglementat. 

Integral in Jurnalul