Cuantumul taxei auto, in atentia unei comisii guvernamentale mixte

Data publicarii: 14-04-2011 | Auto



La initiativa ministrului Mediului, Borbely Laszlo, se va constitui o comisie guvernamentala care va studia oportunitatea modificarii cuantumul taxei auto, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

"Comisia cuprinde reprezentanti ai ministerelor Mediului, de Justitie, al Transporturilor si ai Departamentului de Afaceri Europene", a precizat Muntean. Este de asteptat ca rezultatele analizei sa fie prezentate Guvernului peste doua saptamani.

Premierul Emil Boc i-a solicitat saptamana trecuta un punct de vedere ministrului Mediului, Laszlo Borbely, cu privire la decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene referitoare la taxa auto.

Taxa pe poluare instituita prin reglementarea romana este contrara dreptului Uniunii, iar efectul sau este sa descurajeze importul Si punerea in circulatie a vehiculelor de ocazie cumparate in alte state membre, a decis Curtea de Justitie al Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), legislatia din Romania a instituit, incepand de la 1 iulie 2008, o taxa pe poluare care trebuie sa fie platita cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania. "Reglementarea mentionata nu face distinctie intre vehiculele fabricate in acest stat membru si cele produse in strainatate. De asemenea, aceasta nu face distinctie intre vehiculele noi si vehiculele de ocazie", se arata in comunicatul citat.

Raspunsul CJUE a venit ca urmare a unei intrebari venite din partea Tribunalului Sibiu, investit cu solutionarea unui litigiu dintre un roman, care a solicitat returnarea taxei de poluare platite la prima inmatriculare a unui vehicul second hand, cumparat din Germania. Cetateanul roman, care achizitionase autoturismul cu 6.600 de euro a trebuit sa plateasca o taxa de inmatriculare de aproape 2.200 de euro, dar a cerut in instanta returnarea banilor, pe motiv ca taxa este contrara dreptului Uniunii Europene.

Taxa de poluare care trebuie achitata la prima inmatriculare in Romania a autovehiculelor second-hand cumparate din alte state membre are ca efect descurajarea importului in Romania de masini second-hand cumparate din alte state membre, potrivit deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene. 

NewsIn