Cum a devenit Norvegia banca pentru alte tari

Data publicarii: 15-04-2011 | International



Cu rezerve monetare uriase, tara nordica a contribuit semnificativ la finantarea altor state. Guvernul de la Oslo vireaza toate castigurile obtinute din afacerile cu petrol in fondul suveran de investitii, care are o valoare de peste 550 de miliarde de dolari.

Bogata in resurse energetice (petrol, gaze naturale si potential hidroenergetic), tara controleaza un fond suveran de investitii care depaseste 550 de miliarde de dolari. Dupa valoare, fondul, administrat de banca centrala a statului, ocupa locul doi la nivel mondial, Norvegia fiind depasita la acest capitol numai de Emiratele Arabe Unite, care controleaza un fond in valoare de 627 de miliarde de dolari, potrivit datelor Sovereign Wealth Funds Institute. Astfel, norvegienii au cel mai ridicat raport de rezerve monetare pe cap de locuitor din lume, acestea depasind 110.000 de dolari.

De unde vin banii

Cu resurse dovedite de titei de 7,5 milioane de barili (aproximativ 1% din totalul mondial), norvegienii ocupa locul sase in topul exportatorilor mondiali de petrol, furnizand o mare parte din titeiul consumat in Europa. Totodata, tara este al doilea exportator de gaze naturale din lume, fiind depasita numai de Rusia. In 2009, statul a avut un surplus bugetar de 11% din Produsul Intern Brut. Guvernul de la Oslo vireaza toti banii obtinuti din afacerile cu petrol in acest fond suveran. Pana in 2010, fondul (GPFG) isi tinea toate resursele sub forma de titluri si obligatiuni.

Integral in Adevarul