RCS & RDS va prelua UPC Romania intr-o tranzactie de 350 milioane euro

Data publicarii: 15-04-2011 | IT&C



Grupul de telecomunicatii RCS & RDS, controlat de omul de afaceri din Oradea, Zoltan Teszari, este in fazele finale ale negocierilor pentru preluarea UPC Romania cu gigantul american Liberty Global, in cadrul unei tranzactii de aproximativ 350 milioane de euro (peste 500 milioane de dolari), sustin surse din piata.

In "cartile" tranzactiei este inclus si un swap (schimb) de active pe piata din Ungaria, unde, de asemenea, RCS & RDS detine o pozitie puternica in piata, adauga sursele citate.

In acest moment, compania controlata de Zoltan Teszari este in faza structurarii pachetului financiar cu care va acoperi tranzactia cu UPC. RCS & RDS a inaintat in urma cu mai multe saptamani bancilor mari de pe piata o cerere de finantare, intre circa 150 si peste 200 milioane de dolari, de care are nevoie pentru a finanta o parte din tranzactie. 

Nu este exclus, afirma experti de pe piata financiara, ca RCS & RDS sa testeze bancile comerciale cu aceasta cerere de oferta, insa in paralel sa faca demersuri pentru a incerca sa obtina finantari chiar mai ieftine decat cele pe care le-ar putea obtine de la lenderii (imprumutatorii) locali.

In aceste conditii, diferenta de bani ar putea fi acoperita din cashflow-ul companiei, unul suficient de solid, daca luam in calcul ca, in 2009 RCS & RDS inregistra EBITDA (profit operational) de peste 250 milioane de dolari la venituri de 720 milioane de dolari, iar datele pe 2010 sugereaza o imbunatatire a ambilor indicatori fata de exercitiul financiar anterior.