Miza referendumului pentru Capitala: cine controleaza Bucurestiul controleaza Romania

Data publicarii: 15-04-2011 | Politica



Referendumul local care va avea loc in Bucuresti la 19 iunie, primul de acest fel, are o miza enorma 

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a decis miercuri seara, pe 13 aprilie, ca pe 19 iunie va fi organizat un referendum prin care bucurestenii se vor pronunta daca sunt de acord sau nu cu dis-paritia functiilor de primar de sector alesi de cetateni si a consiliilor locale de sector.

Efectul principal al unui "da" majoritar va fi ca bugetele cumulate ale sectoarelor - 1 mld. euro in 2010 - vor trece la bugetul Municipiului care se apropie si el de 1 mld. euro, iar puterea in Bucuresti se va concentra in mana unui om - primarul general - si a unui singur consiliu - cel al Muncipiului Bucuresti (CGMB). In locul sectoarelor ar urma sa fie organizate mai multe departamente care doar sa administreze poli-ticile stabilite la nivelul Primariei Generale.

Pozitiile de primar general al Capitalei si de primari de sectoare au fost dintotdeauna extrem de puternice. Traian Basescu a venit la Cotroceni din pozitia de primar general si a castigat doua mandate prezidentiale. Actualul primar general, Sorin Oprescu, ar putea fi bine pozitionat pentru Cotroceni.

Primarii de sectoare sunt puternici si ca influenta politica, si ca bani. Primarul sect. 3, Liviu Negoita (PDL), a fost la un pas de a ajunge prim-ministru, in 2009. Primarul sect. 2, Nicolai Ontanu, se afla la varful UNPR, o noua structura politica din care fac parte multi oa-meni plecati de la PSD, primarul sect. 1, An-drei Chiliman, este unul dintre cei mai in-flu-enti oameni din PNL. De asemenea, pri-ma-rul sect. 5, Marian Vanghelie, conduce os-ti-litatile la Bucuresti din partea PSD, are o po-zitie puter-nica in partid si a avut un cuvant greu de spus in ultimele alegeri pentru sefia parti-dului. Cristian Popescu-Piedone este prim-vice-pre-sedinte al PC si tinteste functia de primar general din partea Uniunii Stangii Liberale, noua entitate care alatura PNL de PSD.

Integral in Ziarul Financiar