Se vor scumpi sau nu creditele in acest an?

Data publicarii: 15-04-2011 | Finante-Banci



In conditiile in care ratele Euribor si Robor sunt asteptate sa creasca pana la finalul anului, se pune problema in ce masura vor compensa bancile aceste miscari prin reducerea marjelor.

Dupa ce in primele doua luni din acest an creditarea per ansamblu s-a ieftinit usor, urmand tendinta din 2010, pana spre finalul anului, costul creditarii s-ar putea mentine daca bancile vor continua sa reduca marjele - datorita competitiei dure pentru clienti-, compensand astfel cresterea asteptata a indicatorilor de referinta (Robor si Euribor).

Daca unii bancheri estimeaza ca dobanzile chiar ar putea scadea semnificativ in acest an, probabil prin reducerea marjelor mai rapid decat cresterea indicatorilor de referinta, alti bancheri cred insa ca n-ar mai fi loc prea mult pentru reducerea marjelor de dobanda.

Pe de alta parte, brokerii de credite sunt de parere ca vom avea, mai degraba o convergenta a marjelor de dobanda catre nivelurile minime din prezent decat o reducere in continuare a marjelor aflate la minim. Si asta, in conditiile in care e asteptat ca ratele Euribor sa urce peste 2%, iar Robor, spre 7%.

Integral pe Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: