Dezechilibre economice: sapte tari supravegheate indeaproape de G-20

Data publicarii: 18-04-2011 | International



G-20 va supraveghea indeaproape eforturile a sapte tari, printre care si Franta, pentru reducerea dezechilibrelor pe care le cauzeaza economiei mondiale, a anuntat vineri la Washington ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, la finalul unei reuniuni a grupului, relateaza AFP.

G-20 a adoptat noi 'linii directoare' pentru a evalua care tari contribuie cel mai mult la dezechilibre. Una dintre conditii este ca economiile acestora sa reprezinte cel putin 5% din produsul intern al grupului. 

'Firele plasei fiind mai stranse cand vorbim despre o tara al carei PIB este superior la 5% din PIB-ul G-20 in intregul sau, avem sapte tari care sunt in clar sistemice', a precizat Christine Lagarde. 

'Franta este una dintre tarile sistemice care face parte din grupul celor sapte' economii supuse 'unui examen aprofundat', a explicat ea. 

Nici ministrul francez, nici declaratia comuna a G-20 nu au precizat care sunt aceste tari. Dar SUA, primul importator mondial si cel mai mare deficit comercial al lumii, si China, primul exportator mondial, se vor numara cu siguranta printre acestea, noteaza AFP. 

Conform unei delegatii prezente la G-20, ar fi vorba despre G-5 (Germania, SUA, Franta, Japonia si Marea Britanie), despre China si India. 

Sursa: AGERPRES