Cum isi schimba firmele mici contabilitatea

Data publicarii: 19-04-2011 | Afaceri



Micii intreprinzatori vor putea apela la absolventii de invatamant superior economic pentru evidenta contabila a firmelor, iar numarul documentelor contabile va fi redus, potrivit unei ordonante de modificare a Legii contabilitatii.

Firmele care au o cifra de afaceri de pana in 35.000 de euro si active pana la 35.000 euro, date la 31 decembrie 2010, vor intocmi pentru bilantul contabil un numar mai mic de documente. Bilantul contabil va putea fi intocmit nu neaparat de un contabil autorizat, ci si de un absolvent al unei institutii de invatamant superior de profil economic. Modificarea Legii contabilitatii s-a facut printr-o ordonata de urgenta.

"Prevederile ordonantei vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial, iar dupa aparitia textului, firmele care se incadreaza prevederilor legii trebuie sa adopte acest sistem simplificat de contabilitate. Semnarea situatiilor financiare se va putea face in continuare de un contabil autorizat, dar si de un absolvent de studii economice superioare, dupa cum alege administratorul firmei", ne-a declarat Marcel Bulinschi, expert contabil, presedintele Corpului Expertilor Contabili (CECCAR) - Bacau.

Contracte civile

Contabilitatea intreprinderilor cu cifra de afaceri pana in 35.000 de euro poate fi organizata si condusa si pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, si nu doar cu membri ai CECCAR.

Integral in Romania Libera