Cand redevin avantajoase depozitele in lei

Data publicarii: Astazi, 20-04-2011 | Finante-Banci



Doar promotiile mai mentin randamentele economiilor la niveluri decente, insa tot sub inflatie. Situatia se va schimba insa incepand cu jumatatea acestui an.

 Dobanzile la depozite vor reveni pe un trend real pozitiv", a declarat ieri Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Potrivit acestuia, randamentele oferite de banci pentru economiile in moneda nationala vor depasi nivelul inflatiei pe masura ce preturile se vor mai calma, adica dupa jumatatea acestui an. Economistul apreciaza ca o influenta pozitiva asupra dobanzilor va avea si Banca Nationala care, cel mai probabil, va alege sa lupte cu inflatia prin intarirea politicii monetare. "Pentru acest an vedeam posibila o reducere a dobanzii de politica monetara, insa acum ne asteptam la mentinerea ratei si chiar o majorare in 2012, pana la 6,75%, in conditiile in care economia va creste si se va apropia de nivelul potential", a spus Anghel la prezentarea raportului "Romania - revenirea pe crestere". Pana atunci insa, o singura banca ofera dobanzi de peste 8% la depozitele in moneda nationala in ce timp ce media pe sistem nu depaseste 6%, adica cu pana la 2 procente sub nivelul inflatiei. Chiar si asa, dobanzile sunt mentinute de sus mai ales de promotiile care inca nu s-au incheiat si pe care bancile ar putea alege sa nu le continue.

Economia creste peste asteptari

Un alt semn ca dobanzile ar putea fi mai mari de la jumatatea anului este faptul ca economia da semne de crestere peste asteptari. BCR, de exemplu, si-a modificat prognoza de crestere de la 1,2% la 2% pentru anul curent.

Anterior, in raportul din decembrie, BCR pastrase estimarea de crestere economica de 1,2% in 2011 si de 2,3% in 2012. "Economia romaneasca ar putea sa avanseze cu circa 2%, dar nu excludem posibilitatea unei reveniri mai rapide in conditiile in care investitiile straine directe vor sustine mai bine procesul investitional, iar guvernul va demara unele proiecte de investitii in infrastructura", crede Lucian Anghel.

Integral in Romania Libera