Romanii vor iesi din criza in 2012

Data publicarii: 20-04-2011 | Economie



Analistii economici sustin ca anul viitor va fi momentul cand romanii de rand vor simti "in buzunare" ca traiesc mai bine. Salariile bugetarilor si pensiile ar putea creste in 2012, pe fondul anului electoral. Automat, va creste si nivelul de trai, dar si consumul. Cat de sustenabil va fi acest avans? 

Desi nu au fost publicate inca datele oficiale privind evolutia Produsului Intern Brut (PIB) in primul trimestru din acest an, tot mai multe voci confirma faptul ca economia a inregistrat crestere fata de trimestrul anterior. Adica Romania a iesit tehnic din recesiune. Economistii BCR estimeaza ca PIB a avansat cu 0,5% fata de trimestrul anterior, pe fondul evolutiei industriei si exporturilor. La randul sau, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), crede ca economia a iesit din recesiune, insa numai pe hartie. "O crestere de 0,1% in trimestrul al patrulea din 2010 si una estimata de 0,5% in primul trimestru din acest an nu inseamna nimic. Nu reflecta o imbunatatire considerabila nici a perspectivelor economice, nici a nivelului de trai", a explicat Voinea. 

Economistii BCR iau in calcul un avans de 2% al economiei romanesti in acest an, dar nu exclud posibilitatea unei reveniri economice mai rapide in conditiile in care investitiile straine directe vor sustine mai bine procesul investitional, iar Guvernul va demara unele proiecte de investitii in infrastructura. Pe de alta parte, directorul executive GEA estimeaza un avans economic de aproximativ 1% in 2010, dar fara semnificatie asupra nivelului de trai sau asupra perspectivelor pe termen mediu si lung. 

Integral in Adevarul


Ultimele stiri pe BankNews.ro: