Ratele de impozitare ale companiilor, in scadere la nivel global

Data publicarii: 21-04-2011 | Afaceri



Reformele in domeniul impozitarii companiilor vor schimba peisajul economic global. 

Diminuarea poverii fiscale a companiilor se datoreaza competitiei stranse la nivelul statelor pentru atragerea de investitii si colectarea de venituri la bugetele de stat, in conditiile unei mobilitati fara precedent a investitiilor la nivel international, arata studiul "Corporate tax set to decline globally", realizat de Oxford Analytica. 

 Irlanda - este un model de crestere economica fundamentat pe impozite reduse. Rata impozitarii de 12,5% a atras investitii straine directe substantiale, mai ales in sectoarele high-tech. 

- Elvetia - reducerea ratei medii de impozitare pana la aproximativ 20% dinultimii 15 ani a motivat numeroase companii sa isi delocalizeze activitatea in aceasta tara. 

- SUA - In anul 2009, Guvernul SUA s-a concentrat pe reducerea evaziunii fiscale realizata de companiile offshore. Administratia Obama a subliniat necesitatea reformarii Codului Fiscal, in directia simplificarii si identificarii "fisurilor" care permit reducerea ratelor efective de impozitare mult sub pragul de 35%. Presedintele si-a exprimat intentia de a reduce ratele de impozitare a companiilor pentru a antrena competitivitatea. 

- UE - Armonizarea fiscala in cazul companiilor se afla pe agenda UE. Aceasta este sustinuta de Franta si Germania, insa exista o rezistenta importanta din partea Irlandei si Slovaciei, care insista pe suveranitatea nationala in materie de impozitare.

- Marea Britanie - Guvernul si-a luat angajamentul sa stimuleze competitivitatea prin reformarea sistemului fiscal. Impozitarea companiilor va fi redusa de la 28% la 23% in anii urmatori, iar incepand din acest an fiscal va fi diminuata cu 2%. 

Integral in Ziare.com