De ce se apreciaza leul. Explicatia lui Mugur Isarescu

Data publicarii: 21-04-2011 | Finante-Banci


Aprecierea leului este rezultatul interesului aratat de capitaluri pentru Romania, iar banca centrala nu poate fi acuzata de faptul ca permite aceasta evolutie a cursului, a spus astazi Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, cu ocazia unei dezbateri dedicate atacului speculativ din octombrie 2008. 

"Cand iti pica cu drag o piata o iei in brate si atunci se varsa capitaluri, asta se intampla in prezent. Bancii i s-a reprosat ca permite, insa a permite ceva inseamna ca nu facem sa nu se aprecieze, iar ca sa nu se aprecieze ar trebui sa cumparam valuta, sa aducem dobanzile pe termen scurt la zero", a explicat guvernatorul, citat de Agerpres. 

Mugur Isarescu a declarat ca BNR a intervenit puternic in piata, in 2008, pentru a tempera fenomenul de fuga de valuta din bancile comerciale si o apreciere artificiala a leului.

"BNR nu a actionat agresiv sau barbar, termen utilizat in aceea perioada, cred eu nepotrivit. Ca in cazul bancilor comerciale, Banca Centrala si-a aparat produsul, moneda nationala. Interventiile noastre au fost legate de oprirea fenomenului de panica care se instalase in cazul unor bancheri, atunci cand suficient de multi dintre ei erau in panica pentru ca li se retrageau sume, cu sacosa, si din acest motiv am dat lichiditate valutara", a explicat guvernatorul BNR.

Comisia Nationala de Prognoza estima pentru finele lui 2011 un curs de schimb de 4,21 lei/euro.

Integral pe EVZ.ro