Te poate obliga seful sa-ti dai demisia? VEZI sfatul avocatului

Data publicarii: 21-04-2011 | HR/Cariere



Nu sunt putini angajatii care nu stiu cum sa procedeze atunci cand managerii pun presiune asupra lor sa-si dea demisia.

In mod surprinzator, situatiile in care un manager foloseste metode de intimidare pentru a forta un salariat sa demisioneze nu sunt tocmai rare.

Potrivit sindicatelor din comert, marii angajatori din retail au utilizat aceasta strategie pentru a scapa de mii de salariati nedoriti, profitand de faptul ca acestia nu-si cunosteau drepturile.

"Un singur lant de magazine a fortat demisia a 1.200 de angajati. Majoritatea muncitorilor din domeniu sunt tineri, au un nivel de pregatire redus. Erau amenintati ca vor fi dati afara cu litera i, ceea ce nici nu mai exista in practica, parintii se speriau si le spuneau sa-si dea demisia. Isi pierdeau inclusiv dreptul la somaj", spune Vasile  Gogescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Comert (FSLC).

Sfatul avocatului

Demisia reprezinta incetarea contractului individual de munca la initiativa salariatului, spune Serban Paslaru, Avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonator al departamentului de dreptul muncii din firma de avocatura. O astfel de incetare intervine in cazul in care salariatului nu mai doreste, indiferent de motiv, continuarea raporturilor de munca cu angajatorul.

"Decizia de a demisiona reprezinta actul unilateral de vointa al salariatului si nu poate fi "impusa" de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal in a influenta decizia salariatului privind incetarea contractului de munca prin demisie. Daca angajatorul doreste incetarea raporturilor de munca cu salariatului, acesta are la dispozitie varianta concedierii, cu respectarea insa a cazurilor si conditiilor prevazute de Codul muncii", explica avocatul Tuca Zbarcea & Asociatii.

Potrivit lui Serban Paslaru, salariatul nu trebuie sa cedeze presiunilor care ar putea fi exercitate de angajatori. "In cazul unor abuzuri ale angajatorului, salariatul poate sesiza Inspectia Muncii sau il poate actiona pe angajator in judecata", spune Paslaru.

In lipsa savarsirii de catre salariat a unei abateri disciplinare dovedite, angajatorul NU are la dispozitie mijloace legale prin care sa obtina incetarea raporturilor de munca cu salariatul.

Integral in Realitatea.net