Cum va evolua puterea de cumparare a romanilor

Data publicarii: 21-04-2011 | Economie



Cresterea salariilor medii nete va fi depasita in acest an de avansul preturilor in nord-estul tarii, dar va devansa semnificativ media scumpirilor in centru, sud-est si sud-vest. "Adevarul" va prezinta evolutia salariului real (castig minus inflatie) din 2011 in fiecare judet, adica harta puterii de cumparare realizata pe baza prognozelor oficiale.

Dupa cum bine stim cu totii, puterea noastra de cumparare scade daca preturile cresc mai mult decat veniturile si creste daca avansul castigurilor depaseste scumpirile. Statistic vorbind, acest indicator se numeste salariu real, iar evolutiile din ultimii doi ani arata ca puterea noastra de cumparare a scazut dramatic, pentru ca avansul preturilor a fost mult mai mare decat al veniturilor. 

Ce se va intampla in 2011? Pentru a raspunde la aceasta intrebare vom compara evolutia salariului mediu din fiecare judet, estimata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), cu evolutia inflatiei prognozate de FMI, BNR si principalele banci comerciale. Cea mai optimista medie generala a acestor prognoze ar putea fi, pentru 2011, de 4,2%, rezultata dintr-un minim de 3,9% estimat de Banca Nationala si un maxim de 4,5% estimat de economistii bancilor comerciale.

Integral in Adevarul.ro

Surse foto: Adevarul