GfK: Romanii anticipeaza noi majorari de impozite si taxe
Data publicarii: 22-04-2011 | Finante-BanciRomanii anticipeaza noi majorari de impozite si taxe, astfel incat asteptarile privind preturile au crescut in martie, in timp ce guvernul este supus in continuare unei puternice presiuni internationale pentru reducerea deficitului bugetar, se arata intr-un studiu realizat de GfK.
In Romania, indicatorul asteptarilor privind preturile, calculat de GfK, se situeaza, pentru primul trimestru din 2011, la 19,7 puncte. La mijlocul anului 2010, romanii au avut de suportat o majorare cu cinci puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata. Urmare a controverselor pe aceasta tema, asteptarile privind preturile au crescut la 14 puncte in august. In perioada urmatoare, insa, indicatorul s-a calmat, iar pana in ianuarie a scazut la cota de -15,3 puncte.
In prezent, romanii anticipeaza noi majorari de impozite si de taxe, astfel incat asteptarile privind preturile au crescut in martie cu 29,7 puncte. Guvernul roman este supus in continuare unei puternice presiuni internationale pentru reducerea deficitului bugetar, avand in vedere ajutoarele financiare ce i-au fost acordate de catre Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana. La aceasta se adauga inflatia, care actualmente se situeaza la nivelul de 6%, se arata in raportul GfK.
Starea de spirit a consumatorilor europeni este dominata actualmente in special de cresterea inflatiei si de cotele inalte ale datoriei publice. Aceasta este una din concluziile recentului studiu Europa Climate efectuat de GfK, care ofera o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economica, preturile si veniturile, precum si asupra disponibilitatii de cumparare a consumatorilor din Austria, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Romania si Spania. Aceste zece tari insumeaza circa 80% din populatia totala a celor 27 state membre ale UE.
In prezent, efectele crizei financiare si economice continua sa se manifeste in mod foarte diferit in diversele tari ale Uniunii Europene. In timp ce Germania s-a detasat pe deplin inca de anul trecut de evolutia celorlalte tari europene, alte state, mai ales Spania, Marea Britanie si majoritatea tarilor est-europene, resimt inca din plin urmarile recesiunii, care este cea mai grava de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace, apreciaza GfK.
Inflatia constituie tema dominanta in Europa in aceasta perioada. Cresterea preturilor de consum si costurile ridicate ale benzinei si titeiului impovareaza bugetul consumatorilor europeni. Deosebit de afectata de aceste evolutii este Marea Britanie, unde inflatia s-a amplificat de la 3,3% in luna noiembrie a anului trecut la 4,4% in februarie 2011 - chiar daca intre timp s-a inregistrat o usoara scadere pana la cota de 4%. Banca Centrala Europeana a reactionat recent fata de cresterea inflatiei, procedand pentru prima data de la inceputul crizei financiare la o majorare cu 0,25 puncte de baza a dobanzii de referinta, care a ajuns astfel la 1,25%.
Cea de-a doua problema majora o constituie amploarea datoriei publice in diversele tari. A fost necesar, pe de o parte, ca in special tarile europene mari sa aloce sume importante pentru Fondul European de Stabilitate Financiara. Pe de alta parte, toate guvernele nationale au fost nevoite sa disponibilizeze masiv fonduri pentru stabilizarea, respectiv stimularea activitatii economice. Actualmente, cea mai ridicata datorie publica in interiorul UE o inregistreaza Italia cu 118,9% din produsul intern brut.
Rezultatele prezentate constituie un extras din extensia internationala a studiului "GfK Climat de consum MAXX" si se bazeaza pe sondajele efectuate lunar din insarcinarea Comisiei Europene in randul consumatorilor din toate statele membre ale Uniunii Europene.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Birourile viitorului: colaborare, energie și atragerea talentelor, cu un grad de ocupare ideal intre 50% și 85%
- Schneider Electric a încheiat primul trimestru cu realizări importante în materie de sustenabilitate
- Leul se prăbușește pentru a treia zi consecutiv: Euro atinge un nou maxim istoric de 5.1222 lei.
- Opinie Deloitte: Reglementarile se schimba, provocarile de business raman. Sustenabilitatea, dincolo de obligatiile de raportare, ca solutie de crestere pe termen lung
- Sales Partner, startup de digitalizare a operațiunilor dealerilor auto, vizează o finanțare de un milion de euro pentru extindere în Europa și dezvoltarea tehnologiei
- Studiu EY: Creșterea cererii de energie din partea companiilor creează noi provocări, dar și o mare oportunitate pentru furnizori
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini