Cine se califica pentru Prima Casa 4

Data publicarii: 22-04-2011 | Imobiliare



Guvernul a adoptat, miercuri, normele metodologice de aplicare a noii forme a Programului "Prima Casa", prin care bancile vor imparti cu statul riscurile pentru creditele acordate la achizitionarea locuintelor in acest sistem, a declarat prim-ministrul Emil Boc.

 "Bancile pot sa se inscrie in noua forma a programului ce partajeaza garantiile de stat in proportie de 50% Guvern - 50% banci. Prin aprobarea normelor metodologice, dam posibilitatea sa se acorde in continuare garantii in valoare de 1,5 miliarde de euro si alti aproximativ 40.000 de beneficiari sa poata intra in Programul Prima Casa'', a afirmat ieri seful Executivului, la finalul sedintei de Guvern, citat de Agerpres. 

El a subliniat ca modul de calcul al dobanzilor ramane acelasi ca si pana in prezent in Programul "Prima Casa". Astfel, dobnzile la creditele in euro se vor calcula in functie de Euribor peste care se adauga o marja de maxim 4%, iar la creditele in euro dobanzile se calculeaza in functie de Robor, la care se adauga o majra de maxim2,5%. 

Avansul platit de beneficiar bancii este tot de 5% din valoarea imobilului.

Potrivit actului normativ, in limita plafonului alocat si utilizat, finantatorii eligibili din cadrul programului pot sa transfere portofoliul de credite catre alti finantatori care indeplinesc criteriile de eligibilitate, cu conditia notificarii cesiunii catre beneficiar si fara a afecta drepturile si obligatiile beneficiarilor din contractele in curs de derulare.

Continuarea in Evenimentul Zilei