Cum sa iti negociezi salariul

Data publicarii: 26-04-2011 | HR/Cariere



Sunt foarte putini aceia carora le face placere sa isi negocieze salariul. Ne-o dorim cu totii, insa atunci cand vine momentul intervine panica, ne trec transpiratiile si am prefera orice alta activitate mai putin placuta in defavoarea aceleia de a ne negocia salariul.

Insa, daca esti in cautarea unui loc de munca sau daca simti ca o marire de salariu ti s-ar cuveni, este important sa lasi emotiile deoparte si sa inveti cum sa faci bine acest lucru. Mai jos vei decoperi cateva sfaturi care te vor ajuta sa primesti salariul potrivit experientei si calificarii tale atunci cand esti la un interviu sau cand ceri o marire. 

1. Nu conteaza cat castiga prietenii tai

Discutiile despre bani intre prieteni ar trebui sa nu existe. Faptul ca ai aflat ca prietenii tai castiga mai mult decat tine este doar un motiv de invidie, in niciun caz un aspect pe care sa il pomenesti cand negociezi salariul. 

Daca prietenii tai nu lucreaza in acelasi domeniu ca si tine, nu trebuie pomeniti nici ei si nici venitul lor lunar. Si, cel mai important, nu trebuie facute comparatii de acest gen.

2. Documenteaza-te asupra salariilor din domeniul tau

Daca salariul prieteniilor care lucreaza in alte domenii este irelevant, o documentare serioasa in ceea ce priveste nivelul salarial al celor din domeniul tau poate fi eficienta la negociere. Uita-te peste sondaje, vorbeste cu cei care au aceeasi slujba si functie ca si tine sau urmareste documentele oficiale in legatura cu cat ar trebui sa fie platit un angajat in acelasi domeniu. 

3. Tine cont de experienta ta

Atunci cand te afli in situatia de a-ti negocia salariul, trebuie sa nu uiti ca venitul tau va fi proportional cu experienta si calificarea ta. Cei mai experimentati pot spera la mai multi bani, asa ca este important sa vorbesti despre toate cunostintele pe care le-ai acumulat de-a lungul carierei tale. Cu cat ai mai multa experienta in domeniu, cu atat poti cere un salariu mai mare.

Continuarea in Ziare.com


Ultimele stiri pe BankNews.ro: