Romania, tara comisioanelor bancare de toate felurile

Data publicarii: 26-04-2011 | Finante-Banci



Sub deviza incurajarii platilor electronice, bancile din Romania au introdus mai multe taxe si comisioane pentru plata cu numerar interzise prin lege in tarile care au adoptat deja moneda europeana.

Intr-o tara care a facut un scop declarat din aderarea la zona euro si ai carei locuitori, in marea lor majoritate, vad numerarul ca singura modalitate de plata, bancile fac nota discordanta. Mai multe banci din Romania, unele foarte mari, taxeaza tranzactiile cu numerar indiferent de natura lor. Motivul: incurajarea platilor electronice. Si totusi, potrivit unei recomandari a Comisiei Europene privind libera circulatie a monedei unice in tarile euro, sunt strict interzise taxele si comisioanele pentru plata cu numerar, indiferent de natura incasatorului: comerciant, banca sau institutie de stat. Mai mult, statutul de "legal tender" al euro exclude posibilitatea introducerii unui comision pentru plata cu monede.

Puzderie de comisioane

O banca din Romania percepe comision pentru plata cu monede, o alta cere o suma substantiala pentru inchiderea contului de economii, o buna parte a bancilor cer comisioane pentru intrarile din conturile clientilor, in timp ce constituirea unui depozit la unele banci aduce mai degraba pierderi.

Cine si ce comisioane percepe

Volksbank percepe un comision pentru platile efectuate cu monede. Potrivit listei cu tarife si comisioane pentru persoane fizice, document oficial al Volksbank, comisionul pentru plata cu monede este de 1% din suma depusa in cont.

BRD cere 30 de lei comision pentru inchiderea unui cont de economii. Tot BRD cere 2 lei pentru incasarea unui ordin de plata emis de un alt client al bancii si pana la 10 lei pentru plati interbancare.

ING taxeaza cu 7 lei clientii care depun bani la ghiseu si justifica acest comision prin dorinta de a incuraja formele de plata electronica. ING este prima banca din Romania care a implementat sistemul Self Banking, prin care clientii pot depune si retrage bani cu ajutorul bancomatului.

Clientii Bancpost platesc pana la 23 de lei pentru incasari din plati interbancare, iar cei ai Volksbank - pana la 22 de lei. Alte banci, cum ar fi Raiffeisen si Alpha Bank, cer intre 2 si 7 lei pentru aceleasi operatiuni.

BCR cere pana la 10 lei pentru depunerile in contul curent al altui client si spune ca face acest lucru pentru a incuraja "alternativele non-cash mai ieftine". Mai mult, banca cere 1 leu pentru orice tranzactie efectuata cu numerar.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: