Petrolistii se intorc la profitul urias din 2008

Data publicarii: 27-04-2011 | Afaceri



Pretul ridicat al petrolului va aduce castigurile din acest trimestru ale companiilor petroliere aproape de nivelurile de dinaintea declansarii crizei mondiale. ExxonMobil, cea mai mare companie petroliera din lume, ar putea anunta un profit in crestere cu 50%, iar Chevron si ConocoPhilips cu o treime mai mare.

Cu totii ne aducem aminte de cel mai glorios moment al erei petroliere, adica luna iulie 2008, cand barilul de titei atingea recordul absolut de 147 de dolari. Petrolistii isi frecau mainile cu satisfactie, anuntand profituri exorbitante trimestru dupa trimestru. Spre exemplu, americanii de la ExxonMobil, cea mai mare companie petroliera din lume, afisasera pentru acel an un castig de 45,2 miliarde de dolari, mai mult decat obtinuse vreodata o companie americana listata.

In primul trimestru al acestui an, soarta a zambit din nou granzilor mondiali ai petrolului, intrucat pretul titeiului a avut o medie de peste 100 de dolari, cu 20% mai mult decat in aceeasi perioada din 2010. Prin urmare, castigul din acest trimestru al Exxon ar putea creste chiar si cu 50%, iar urmatorii doi giganti petrolieri ameriani, Chevron si ConocoPhilips, ar putea obtine cu 33% mai mult, scrie "Wall Street Journal".

Integral in Adevarul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: