Gherghina (MFP): Inflatia ar putea amana intrarea Romaniei in ERM II

Data publicarii: 27-04-2011 | Economie



Inflatia ar putea amana intrarea Romaniei in mecanismul european al ratelor de schimb - ERM II, iar aceasta este o conditie esentiala pentru aderarea la zona euro, a declarat, marti, pentru Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina.

"Aderarea Romaniei la zona euro inseamna ca ai un instrument suplimentar la indemana, dar si un ajutor de finantare pe ceea ne priveste pe noi, dar pe total tara sunt avantaje si dezavantaje prin adoptarea euro in 2015. Consider ca daca se va amana cu un an doi nu este nici o problema", a spus Gherghina. 

Acesta a precizat ca pentru intrarea in zona euro Romania trebuie sa adere la mecanismul european al ratelor de schimb - ERM II. 

Intrarea in ERM II este etapa premergatoare aderarii la zona euro si presupune ajustarea deficitului bugetar sub trei la suta din PIB. Inainte de a intra in zona euro, un stat UE trebuie sa se afle timp de doi ani in ERM II, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un interval de plus-minus 1,5 % fata de euro. 

Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca Romania va decide daca va renunta la obiectivul 1 ianuarie 2015 de adoptare a monedei euro, prin Programul de convergenta, care este dezbatut intre Guvern, Banca Nationala si Presedintie, si va fi aprobat pana la finalul acestei luni. "Decizia va fi luata in cadrul Planului national de convergenta, decizie ce va fi luata pana la sfarsitul lunii aprilie. Deocamdata, exista o dezbatere atat cu Presedintia, cat si cu Banca Nationala si in urma acestor consultari Guvernul va lua decizia aferenta, pana la sfarsitul lunii aprilie", a spus Boc. 

Presedintele Traian Basescu declara, pe 12 aprilie, ca va declansa o discutie la nivelul BNR, al Guvernului si al analistilor, pentru a vedea daca este bine ca Romania sa-si mentina obiectivul de aderare la zona euro in 2015. "Pentru a fi performant in zona euro trebuie sa ai o economie performanta si acesta este motivul pentru care, in perioada urmatoare, voi declansa o discutie la nivelul BNR, al Guvernului, al analistilor daca este bine sa ne mentinem obiectivul 2015 sau trebuie sa ne ridicam performantele economiei la nivelul care sa ne asigure performanta si in interiorul zonei euro", afirma seful statului, cu ocazia unei vizite in Estonia. 

Pentru ca un stat membru sa adopte moneda euro, trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta (Maastricht) - rata medie a inflatiei, monitorizata pe o perioada de un an inainte de efectuarea verificarii, sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 la suta rata inflatiei din cele trei state membre UE cu cea mai mare stabilitate a preturilor; - raportul intre deficitul public si PIB nu trebuie sa depaseasca 3 la suta - raportul intre datoria publica si Produsul Intern Brut nu trebuie sa depaseasca 60 la suta, - rata dobanzii nominale pe termen lung nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2 la suta pe cea realizata de primele trei state membre cu cea mai slaba inflatie in anul precedent; - marjele de fluctuatie normale stabilite prin mecanismul cursului de schimb in Sistemul Monetar European trebuie sa fi fost respectate fara mari presiuni, cel putin in cei doi ani premergatori verificarii.

Sursa:  AGERPRES