Ce vor face SIF-urile fara combustibilul emotional BCR?

Data publicarii: 27-04-2011 | Bursa



Actionarii SIF Moldova nu au putut decide in AGA vanzarea actiunilor BCR pentru ca nu a fost cvorum

Trendul pozitiv al cotatiei SIF2, impulsionat de asteptarile initiale ale investitorilor pentru fructificarea participatiilor la banca, da semne de slabiciune

Ezitarea pietei din luna aprilie, cand titlurile SIF s-au oprit din aprecierea furibunda antrenata de la jumatatea lui februarie, a primit la sfarsitul saptamanii trecute o explicatie. SIF Moldova (SIF2) nu a reusit sa intruneasca la Adunarea Generala a Actionarilor de vineri cvorumul necesar pentru imputernicirea Consiliului de Administratie de a instraina pachetul de 6% din titluri detinut la BCR. Valorificarea participatiei de la BCR fusese inscrisa pe ordinea de zi a AGEA, unde cvorumul necesar pentru a doua convocare era de 50% din drepturile de vot. Acesta nu a fost insa intrunit si, in consecinta, o rezolutie in acest sens este imposibila, avand in vedere ca actiunile bancii reprezina 65% din capitalul imobilizat al SIF2.

"Pentru Adunarea Generala Extraordinara am avut cvorum de 30%. Ne asteptam sa vina mai multe fonduri, dar nu s-a intamplat. Totusi, este bine ca am diseminat informatia in piata si ca in cadrul adunarii ordinare actionarii ne-au cerut sa vada daca ne pastram pozitia fata de BCR. Nu putem sa vindem tot pachetul de la BCR daca nu am primit imputernicire de la actionari, insa o treime tot avem dreptul, pentru ca nu depaseste 20% din totalul activelor imobilizate mai putin creantele. Ramane sa vedem cum vom proceda, daca vom vinde sau vom crea niste derivate pe actiunile BCR, mai este timp", a declarat pentru Mediafax Costel Ceocea, presedintele CA si directorul general al SIF Moldova.

Multe asteptari de la "perla" BCR

Trendul ascendent ramane astfel fara unul dintre motoarele sale principale. Brokerii contactati de Curierul National la inceputul lunii martie au identificat, alaturi de dividendul atractiv, de 0,09 lei/titlu, si discutiile legate de fructificarea pachetului de la BCR ca fiind unul dintre factorii determinanti ai cotatiei SIF2 din piata. Daca in penultima sedinta de tranzactionare din februarie simbolul SIF2 era cotat pe piata la palierul de 1,265 lei/actiune, acesta a urcat accelerat pana in zona de 1,5 lei/actiune pe care a depasit-o marginal la sfarsitul lunii trecute.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare la SSIF Estinvest Focsani, Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction si Cristian Negoita, broker la SSIF Confident Invest au afirmat deopotriva ca aprecierile consistente din piata pe segmentul societatilor de investitii financiare s-au datorat in primul rand convocatorului de la SIF Moldova care mentiona pe ordinea de zi deschiderea problemei vanzarii pachetului de actiuni la BCR. Leonard Visan, Deputy General Manager la Eastern Securities, spunea insa la jumatatea lui martie ca deciziile de investire sunt luate in primul rand in functie de dividend, in timp ce lichidizarea participatiei la BCR era in planul secund. "BCR este o poveste. Nu stim cum se va termina. Nu stim cum se vor misca lucrurile. Asta cu dividendul, in schimb, este concreta. Dividendul este foarte bun", declara atunci Visan.

Integral in Curierul National