In ce sectoare sunt falitii nostri?

Data publicarii: 27-04-2011 | Afaceri



5.000 de firme au intrat in insolventa in primele trei luni ale anului, segmentul cu cele mai mari probleme fiind comertul cu amanuntul

Coface: Intensificarea agresiva a concurentei in acest sector este probabil sa genereze si o crestere a insolventelor

Sectorul constructiilor a inregistrat o majorare constanta a numarului de insolvente

Numarul companiilor intrate in insolventa in  primele 3 luni ale anului  a scazut cu  aproape 18%, la circa 5.000, comparativ cu primul trimestru al  anului trecut, segmentul cu cele mai mari probleme fiind comertul cu amanuntul, se arata intr-un studiu al companiei Coface.

Din numarul total de firme insolvente, 2.979 se aflau in procedura generala de insolventa, 2.099 in procedura simplificata de insolventa si 3 in suspendare faliment.  Analizand distributia insolventelor pe sectoarele de activitate pentru primul trimestru al anului curent,  observam ca primele 10 sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, ''singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maxim doua pozitii",  se explica in analiza Coface. '' Comertul cu amanuntul revine pe prima pozitie, dupa ce a cedat acest loc in clasament pentru ultimii doi ani de zile comertului cu ridicata si distributie. Asa cum era preconizat in studiul anterior pentru evolutia insolventelor in anul 2010, intensificarea agresiva a concurentei in acest sector este probabil sa genereze si o crestere a numarului de insolvente. Anul 2010 a fost marcat de o extindere agresiva a numarului de magazine detinute de marii retaileri, care au mizat pe o expansiune mai ieftina pe timp de criza. Investitiile au fost orientate in principal pe formatele mari de magazin, iar acest lucru a pus presiune pe micile magazine prin scaderea consumului. Aceasta  tendinta, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste si cresterii preturilor alimentelor si a combustibilului, s-a dovedit a fi fatala pentru activitatea acestora din urma'', se arata in studiul Coface.

De asemenea, industria alimentara si a bauturilor a urcat trei pozitii in top, confirmand astfel ca reducerea increderii consumatorilor este una de fond in revenirea economiei romanesti din recesiune. In acelasi timp, in linie cu evolutia din ultimii 4 ani, insolventele inregistrate in sectoarele comertul cu ridicata si distributie, constructii si transporturi plaseaza, in aceasta ordine, aceste sectoare in topul insolventelor pentru primul trimestru din anul curent, se mai mentioneaza in studiul citat.  

Integral in Curierul National