CEO Generali pensii: Pentru o economisire relevanta este necesara o contributie relevanta

Data publicarii: 27-04-2011 | Finante-Banci



Despre precuparile actuale ale administratorilor de pensii private, intr-un interviu cu Ioan Vreme, CEO, Generali Pensii.

Motoarele industriei de pensii lucreaza la capacitate maxima pentru a solutiona problemele de detaliu care inca mai exista, pentru a construi solutiile de viitor, pentru a consolida pas cu pas increderea participantilor.

PRIMM: Ne aflam in plina perioada a expedierii scrisorilor de informare anuala. Sunt ceva noutati de semnalat cu privire la acest demers de informare? Cum ar trebui citita scrisoarea din acest an?

Ioan Vreme: Se poate spune ca expedierea scrisorii anuale de informare a intrat deja in rutina fondurilor de pensii. Este un proces bine pus la punct si care nu mai pare deloc atat de spectaculos ca in primul an. Raman doar un volum destul de mare de munca si un capitol destul de consistent in balanta noastra de cheltuieli anuale.
Totusi, in acest an continutul scrisorii este usor modificat, in sensul eliminarii datelor financiare generale ale administratorului si ale fondului, informatii care nu sunt usor de inteles de catre participant.

Altfel spus, scrisoarea este mai simpla si mai clara, referindu-se doar la valorile personale si la acumularea produsa in contul individual. 
Cred ca la citirea scrisorii participantii ar trebui sa urmareasca raspunsul la trei intrebari esentiale: 
- A virat angajatorul meu contributiile in fiecare luna? Acest detaliu se vede in linia corespunzatoare lunii calendaristice si, evident, valoarea contributiei trebuie sa fie in fiecare luna diferita de zero;
- A virat angajatorul suma corecta? Participantul poate calcula valoarea corecta, raportat la salariu, luand in considerare o contributie de 2% din venitul brut pentru lunile ianuarie si februarie 2010 si de 2,5% din acelasi salariu brut incepand cu luna martie;
- Cat am castigat? Cel mai simplu mod de evidentiere a beneficiilor cumulate este comparatia intre suma contributiilor si valoarea finala a activului personal.

Cititi interviul integral in Romania Libera