Cat valoreaza resursele de aur si argint ale Romaniei

Data publicarii: 27-04-2011 | Finante-Banci



In ultimii 10 ani, valoarea zacamintelor de aur a crescut de sase ori, iar a celorde argint - de 12 ori.

De la inceputul lunii aprilie, aurul a atins maxime istorice de zece ori. Pretul aurului a trecut pragul de 1.500 dolari pe uncie, in timp ce argintul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani - 46 dolari pe uncie.

Cat valoreaza insa aurul si argintul din Romania? In rezerva Bancii Nationale se gasesc aproape 104 tone de aur. Tezaurul romanesc aflat la Moscova cantareste 92 tone (90% este sub forma de monede de aur, iar restul in lingouri din aur fin). In plus, rezervele estimate de cele doua companii care au in prezent licenta de exploatare pentru minereuri auro-argentifere sunt de circa 310 tone de aur si aproape 1.321 tone de argint. In prezent insa, in Romania nu se mai scoate din zacaminte nici un gram de aur.

Cine cauta aur

Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), in Romania, pentru explorarea si exploatarea minereurilor aurifere au licente valabile un numar de cinci companii. Insa licente de exploatare au doar doua companii: Gold Corporation SA (la Rosia Montana) si Deva Gold SA (la Certejul de Sus). La Certej, langa Deva, compania europeana Goldfields, actionar majoritar al companiei miniere romane Deva Gold SA, a anuntat existenta unor zacaminte de 65 tone aur si 375 tone argint. In schimb, la Rosia Montana, Gold Corporation estimeaza ca exista 365 milioane tone de resurse, insa din acestea se exploateaza 215 milioane tone. Prin extragere si prelucrare se obtine un randament de extractie de 80%, ceea ce inseamna ca productia de aur realizata este 8,63 milioane uncii. Prin exploatare se pierde circa 20% din aurul extras. Rezervele de argint de la Rosia Montana sunt estimate ca fiind de aproape 950 tone.

Integral in Romania Libera