INS: In 2009 functionau in Romania 19.954 de grupuri de intreprinderi

Data publicarii: 28-04-2011 | Afaceri



In 2009 functionau in Romania 19.954 de grupuri de intreprinderi, dintre care 4.696 de grupuri rezidente si 15.258 de grupuri de intreprinderi multinationale (33 controlate din interior, respectiv 15.225 controlate din strainatate), potrivit datelor transmise joi de INS.

Astfel, in 2009, 24% din grupurile de intreprinderi identificate in Romania erau rezidente, iar 89% dintre acestea aveau 2 sau 3 intreprinderi.

Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca in 2009, cel mai mare procent de grupuri de intreprinderi au fost identificate in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (21%), sectiunea industria prelucratoare (18%) si sectiunea constructii (14%).

Grupurile de intreprinderi rezidente activeaza  in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (23%), industria prelucratoare (18%), si in sectiunea constructii (13%).

In functie de ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Franta sau Austria.

Rezultatele anului 2009 indica faptul ca pe primul loc in functie de ponderea numarului de salariati se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate in Germania (17%), pe locul doi sunt cele controlate din Franta (11%), in timp ce 9% din subgrupurile de intreprinderi sunt controlate din Austria.

Subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in industria prelucratoare (8%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (5%) si in sectiunea informatii si comunicatii (2%).

Totodata, subgrupurile de intreprinderi controlate din Franta domina in industria prelucratoare (5%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (2%) si in sectiunea intermedieri financiare si asigurari (1%).

In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Austria, 3% se regasesc in industria extractiva, 3% in sectiunea intermedieri financiare si asigurari si 2% in  industria prelucratoare. 

NewsIn