Statul si-a platit datoriile din deficitul masluit

Data publicarii: 28-04-2011 | Economie


Datoriile restante ale administratiei centrale catre companii au ajuns la sub 200 milioane lei, in timp ce administratiile locale mai au de platit 840 milioane lei.

 Arieratele statului catre firme au scazut constant de la inceputul acestui an si au ajuns, in premiera, in limitele stabilite de in acordul Romaniei cu Fondul Monetar International. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, datoriile administratiei centrale se situau la finele lunii martie la aproximativ 200 milioane lei, in timp ce arieratele administratiilor locale depaseau cu putin 800 milioane lei. Tot oficialul MF a recunoscut insa ca Guvernul a efectuat anumite "ajustari" ale deficitului bugetar prin neincluderea in totalitate a pierderilor CFR si Termoelectrica. In aceste conditii, deficitul pe anul trecut ar putea fi cu 0,6% din PIB mai mare decat cel raportat.

Acumularea de datorii catre firmele cu care lucreaza a fost una dintre modalitatile prin care Guvernul a reusit sa aduca deficitul bugetar in limitele impuse de acordul cu FMI. Desi este o metoda care are efecte negative substantiale pe termen lung (prin blocarea activitatii firmelor care au de incasat), este totusi o procedura legala atat timp cat arieratele nu sunt contabilizate in deficit, conform legii.

Integral in Romania Libera