Deprecierea monedelor exotice aduce bucurie celor cu credite

Data publicarii: 28-04-2011 | Finante-Banci



Aprecierea leului, inca de la inceputul anului, fata de monede precum francul elvetian, yenul japonez sau chiar dolar nu poate sa fie decat un motiv de bucurie pentru cei, putini ce-i drept, care au credite in moneda americana sau in cele doua monede exotice. 

Dolarul s-a depreciat in ultimul an neasteptat de mult pentru cei care au credite in moneda americana si inca nu da semne ca se opreste din cadere fata de leul romanesc. Si chiar daca in Romania prea putine banci mai dau credite in moneda americana, riscul valutar exista, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. 

Nici cei care au credite in franci elvetieni nu au fost ocoliti de noroc in ultima vreme. Daca trecem cu vederea ca, in ultimii ani, moneda elvetiana s-a apreciat cu mai bine de 50%, fapt care i-a ingropat pe cei cu astfel de credite, acum acestia au un motiv de bucurie. 

Daca ne uitam si la yenul japonez, vom vedea ca si acesta a pierdut destul de mult in fara leului romanesc de la inceputul anului. 14 procente a pierdut moneda japoneza de la inceputul anului, cand valora 3,93 lei (pentru 100 yeni japonezi). De atunci, yenul s-a depreciat pana la 3,38 de lei. 

Integral in Ziare.com