Gazele si energia se vor scumpi

Data publicarii: 29-04-2011 | Economie

Cerintele Fondului Monetar International (FMI) de liberalizare a preturilor la gaze naturale si energie electrica arunca in aer planul Guvernului de a adera la zona euro in 2015.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, ne anunta inca de acum trei luni ca tara noastra trebuie sa liberalizeze tarifele, mentionand ca preturile preferentiale ale unor producatori de energie si gaze din tara noastra cu "baietii destepti" produc perturbari ale sistemului si dezavantajeaza restul consumatorilor. O liberalizare a preturilor la productia interna de gaze, care sunt extrase de doua ori mai ieftin decat importurile, ar insemna cresterea facturii cu 30%-35%, in vreme ce la energie electrica majorarea ar fi de doar 15%-17%, potrivit calculelor Jurnalului National.

Jeffrey Franks a cerut la precedenta vizita in Romania ministrului Economiei, Ion Ariton, renuntarea la preturile reglementate. Viziunea autoritatilor romane a fost insa diferita, iar premierul Emil Boc anunta ca doar tarifele reglementate ale micilor firme vor fi liberalizate, urmand ca din 2013 sa se ajunga si la populatie, iar operatiunea sa se finalizeze in 2015.

O liberalizare ar avea efecte devastatoare asupra pretului la energia termica din Capitala - din moment ce termocentralele Elcen lucreaza pe gaze. Primaria deja analizeaza cresterea pretului gigacaloriei de la 124 lei la 200 sau 250 de lei, din moment ce nu mai are bani sa suporte subventiile.

Integral in Jurnalul National