Mai sunt avantajoase depozitele in lei?

Data publicarii: 29-04-2011 | Finante-Banci



Economiile in lei au adus cele mai mari castiguri de la inceputul anului in raport cu cele in moneda europeana.

Leul s-a intarit puternic in raport cu euro de la inceputul anului. Astfel, romanii care au pariat pe plasamente in moneda nationala au avut de castigat. Acestia au obtinut randamente mai bune decat cei care si-au pastrat economiile in euro. Ei au beneficiat, pe de o parte, de o dobanda mai mare la economii, circa 7% pe an la lei fata de circa 3,5% la euro, iar pe de alta parte de intarirea leului. Pana in prezent, leul a castigat circa 4,5% in raport cu euro. 

Astfel, economiile in euro au beneficiat de un castig de aproape 1% in primele patru luni, corespondentul pentru aceasta perioada a dobanzii anuale de 3,5%. In schimb, echivalentul in euro al sumei pastrate in lei a crescut in acelasi interval cu 4,5%, procentul deprecierii euro fata de leu, la care se adauga peste 1,5%, castigul obtinut din dobanda. 

Ce depozite vor fi mai rentabile lunile viitoare 

Cat timp se va mentine aprecierea leului fata de euro si nivelul mai ridicat al dobanzilor la economiile in lei? Analistii intrevad o usoara depreciere a leului in a doua jumatate a anului, dar dobanzile la depozitele in lei s-ar putea mentine, ceea ce ar pastra atractivitatea depozitelor in lei. 

Integral in Evenimentul Zilei