Guvernul inaspreste conditiile de disciplina financiara a companiilor de stat

Data publicarii: 02-05-2011 | Diverse



Executivul a adoptat, in sedinta de vineri, o ordonanta de urgenta prin care companiile de stat si regiile nationale nu vor mai putea sa-si suplimenteze cheltuielile si prin care se introduc sanctiuni pentru nerespectarea indicatorilor economico-financiari.

"Exista companii de stat ce consuma bani publici, iar acolo trebuie intrat in carne vie, astfel incat banii cetatenilor sa fie utilizati eficient. Pentru fiecare companie de stat vom avea un plan concret si complet de restructurare, de imbunatatire a activitatii", a motivat premierul Emil Boc necesitatea ordonantei, adaugand ca Guvernul intentioneaza sa treaca la privatizarea managementului si sa obtina o reducere a datoriilor companiilor de stat.

Boc a precizat ca in mai va fi elaborat un calendar de eficientizare a activitatii pentru fiecare companie. In ceea priveste nerespectarea obiectivelor de management, primul-minstru a spus ca singura solutie este demiterea celor care nu si-au indeplinit angajamentele prevazute de contract. "Mai simplu de atat ce poate fi? Daca nu ti-ai indeplinit angajamentul din contract, cu indicatorii de performanta stabiliti, cu disciplina fiscala, nu ai ce cauta sa reprezinti statul roman", a spus Emil Boc.

Ministrul de finante, Gheorghe Ialomitianu a aratat ca obiectivul esential al ordonantei de urgenta este intarirea disciplinei financiare controlate de catre stat. "Va fi un program de reducere a arieratelor, de reducere a pierderilor, pentru incadrarea in cheltuielile prevazute in buget, masuri pentru reducerea stocurilor. Mai mult, companiile vor avea un sistem de raportare, cu indicatori economico-financiari, catre Ministerul de Finante. Avem si sanctiuni daca nu respecta nivelul acestor indicatori si nu se depun situatiile financiare la minister. Amenzile sunt curpinse intre 5.000 si 10.000 de lei", a precizat Ialomitianu.

Intrebat daca Guvernul va putea respecta angajamentul facut fata de Fondul Monetar International, legat de elaborarea unui plan de restructurare a companiilor de stat, Ialomitianu a spus ca situatia fiecareia in parte este evaluata in aceste zile impreuna cu delegatii FMI si Comisiei Europene. "Suntem in negocieri cu FMI si CE. Vor fi discutii la nivelul ministerelor Economiei si Transporturilor si cu directorii companiilor. In urma analizelor, vom sti ce avem de facut cu aceste companii. Nu exista acum o lista cu cele care se vor privatiza si cele care se vor inchide", a spus Gheorghe Ialomitianu. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: