Vrem bani UE intr-un an cat in ultimii patru

Data publicarii: 02-05-2011 | Economie



Autoritatile se asteapta ca gradul de absorbtie de fonduri europene sa ajunga pana la finele lui 2011 la 25%, adica de peste doua ori mai mult decat a atras Romania in ultimii patru ani. Un grup de lucru format la nivelul Guvernului analizeaza simplificarea procedurilor de verificare a documentatiei pentru certificarea cheltuielilor.

Autoritatile romane au obiective ambitioase in ceea ce priveste atragerea banilor europeni. Catalin Vatafu, consilier al premierului Emil Boc, a declarat recent ca gradul de absorbtie de fonduri structurale ar putea ajunge pana la finele anului la 25%. Adica de peste doua ori mai mult decat a atras Romania in ultimii patru ani. Pana la 22 aprilie, tara noastra a absorbit fonduri europene in valoare totala de 2,35 miliarde de euro, adica 11,6% din totalul sumelor alocate de Uniunea Europeana in perioada 2007-2013.

Atingerea acestui grad de absorbtie depinde insa in foarte mare masura de autoritati, de mediul de afaceri, dar si de bancile comerciale, care au un rol foarte important in asigurarea cofinantarii proiectelor. Astfel, printre premisele ce stau la baza cresterii mai accelerate a ratei de absorbtie se inscriu modificarile legislative care permit aducerea in garantie pentru finantarile bancare a activelor cumparate cu bani UE in proiect si obligativitatea prezentarii scrisorii de confort inca de la depunerea proiectului.

Aceasta din urma conditie este obligatorie din luna februarie a acestui an pentru toate proiectele a caror cofinantare privata reprezinta cel putin 100.000 de euro. "Scrisoarea de confort reprezinta o solutie pentru cresterea numarului de proiecte implementate, dar este foarte importanta colaborarea cu autoritatile", a subliniat Marius Radu, coordonatorul departamentului Fonduri Europene in cadrul UniCredit Tiriac Bank.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: