Cum sa profiti de deprecierea dolarului

Data publicarii: 02-05-2011 | Finante-Banci



Pentru investitori si marile companii, slabirea monedei americane reprezinta o mana cereasca: profiturile au crescut si au aparut noi oportunitati de afaceri. Cursul de schimb al dolarului a inregistrat cel mai scazut nivel din ultimii trei ani in raport cu alte valute, insa pietele financiare americane doboara recorduri.

Problemele fiscale, rezultatele sub asteptari din sectorul imobiliar si datoria publica uriasa si-au pus amprenta pe cursul de schimb al monedei americane. Saptamana trecuta, dolarul a atins cel mai scazut nivel din ultimii trei ani in raport cu monedele principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite ale Americii (euro, yenul japonez, dolarul canadian, lira sterlina, coroana suedeza si francul elvetian).

Cei mai avantajati de cursul slab al dolarului sunt exportatorii americani. Evident, produsele lor devin mai competitive pe pietele straine, ceea ce duce la cresterea profiturilor. In timp ce politica fiscala a Rezervei Federale (banca centrala a SUA) ii tine pe jar pe economisti, pietele financiare americane par sa profite de situatie. Saptamana trecuta, imediat dupa o conferinta de presa a institutiei, principalele burse din Statele Unite au inregistrat avansuri semnificative. Bursa Nasdaq a inchis la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Fenomenul nu-i surprinde insa pe cunoscatori. In mod traditional, atunci cand dolarul se depreciaza, pietele avanseaza. 

Motivul este simplu: marile companii americane au importante operatiuni din strainatate. Gigantii industriali urmariti de indicele S&P 500 isi obtin aproape jumatate din profituri din afacerile de peste hotare, potrivit "The Wall Street Journal". Atunci cand aceste sume ajung la sediile-mama din SUA, avand in vedere cursul slab al dolarului in raport cu alte valute, ele determina profituri mai mari pentru firme. Inevitabil, pretul actiunilor creste datorita succesului companiei, iar bursele inregistreaza si ele avansuri.

Integral in Adevarul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: