BVB nu se prezinta la altarul nuntii bursiere a deceniului

Data publicarii: 02-05-2011 | Bursa




Cele doua burse romanesti aveau pe ordinea de zi a adunarilor generale ale actionarilor de la sfarsitul saptamanii trecute aprobarea fuziunii de principiu.

Doar Sibex a votat in favoarea operatiunii, AGA de la BVB neadoptand decizia din lipsa de cvorum.

Stere Farmache (BVB): Vom repune acest subiect pe ordinea de zi a urmatoarei AGA, pentru a fi consecventi acestui demers.

Dupa esecul din anii 2005-2006, proiectul de fuziune a celor doua Burse din Romania a cunoscut la sfarsitul saptamanii trecute o noua sincopa. Astfel, daca Adunarea Generala a Actionarilor de la Sibex a aprobat de principiu operatiunea, cu 84% din voturile exprimate, Bursa de Valori Bucuresti, din lipsa de cvorum, nu a putut inainta in aceeasi directie. Daca la AGEA de vineri, cvorumul a fost de 60,91%, fata de prezenta necesara de 75%, la sedinta de sambata au mai raspuns convocarii numai actionari detinand 8,57% din drepturile de vot, comparativ cu necesarul de jumatate plus unu. "Vom repune acest subiect pe ordinea de zi a urmatoarei AGA, pentru a fi consecventi acestui demers, mai ales deoarece la Sibex s-a decis ieri (vineri-n.r.) fuziunea cu BVB", a declarat Stere Farmache, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori, potrivit Mediafax.

In conditiile in care proiectul fuziunii ramane in stand-by, fiecare dintre cee doua burse a incercat sa isi consolideze pozitia prin schimbari la nivelul conducerilor. Cea mai importanta dintre acestea a avut loc la Sibex, unde Cristian Sima, seful casei de brokeraj WBS Romania, a fost ales in functia de presedinte al Consiliului de Administratie, urmand ca pentru sase luni sa asigure si interimatul pentru functia de director general. El il inlocuieste in aceste functii pe Teodor Ancuta, care se afla la conducerea Bursei sibiene inca de la fondarea acesteia in 1994 si care a primit doar 22% din voturile exprimate, fata de Sima care a intrunit un procentaj de 75,9%. Sima a fost membru CA al Sibex din mai 2008 pana in luna decembrie a anului trecut, cand a fost revocat din functie.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: