BCE mentine dobanda cheie la 1,25%

Data publicarii: 02-05-2011 | International


Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine, in aceasta saptamana, dobanda de politica monetara la nivelul de 1,25%, urmand sa o majoreze lunile urmatoare. Institutia a marit in aprilie dobanda cheie pentru prima oara din iulie 2008, cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, ca urmare a cresterii presiunii inflationiste.

BCE va mentine joi dobanda cheie la 1,25%", potrivit analistilor de la Citigroup, care se asteapta la o noua majorare in iunie sau iulie, citati de Mediafax.

Accelerarea inflatiei din zona euro la 2,8%, luna trecuta, face tot mai posibil faptul ca dobanda sa creasca in iunie, considera analistii bancii Commerzbank.

 Inflatia este alimentata de cresterea preturilor energiei si a materiilor prime care. Specialistii sustin ca aceste cresteri au loc pe termen scurt.

 ,,Acest fapt nu va influenta obsesia BCE de a mentine perspectivele inflationiste bine ancorate", spune analistul de la Capital Economics, Jonathan Loynes.

 BCE vrea sa actioneze preventiv, pentru a evita situatia in care pretul ridicat al petrolului sa se reflecte in majorarile salariale, care pot produce efecte inflationiste "de runda a doua".

 Tinta oficiala a Bancii Centrale Europene este sa atinga o inflatie de cel mult 2%.

Integral pe www.InCont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: