Investitorii au revenit din vacanta de Paste cu chef de vanzare

Data publicarii: Astazi, 03-05-2011 | Bursa




Gabriel Aldea (Intercapital): Corectiile vin in contradictie cu trendul favorabil de pe extern si sunt determinate de elemente punctuale pe anumiti emitenti

Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucuresti un debut de saptamana "rosu", in pofida continuarii parcursului pozitiv al pietelor internationale de actiuni. Situarea peste referinta a principalilor indici europeni pe intreaga durata a zilei nu a influentat insa atitudinea investitorilor din piata locala, care au fost activi la vanzare, mai cu seama pe titlurile Fondului Proprietatea (FP). Acestea au scazut cu 2,59%, pana la nivelul de 0,546 lei/actiune, pe o lichiditate de 24,47 milioane lei, reprezentand mai mult de jumatate din rulajul de 43,13 milioane lei al pietei regular. Intraday insa, titlurile Fondului au consemnat si un nou minim de la listare, de 0,54 lei/actiune. Avand o pondere importanta in indici, simbolul FP au tras in jos intreaga piata. Astfel, indicii BET si BET-C au pierdut 0,80% si, respectiv 1,33%, in timp ce indicele financiar BET-FI a coborat cu 0,86%, pana la valoarea de 25.345,75 puncte.

"Dupa Adunarile Generale vedem in piata un usor pesimism", a declarat pentru Curierul National Gabriel Aldea, sef departament Frot Office la SSIF Intercapital Invest. El a aratat ca in prima saptamana dupa sarbatori investitorii s-au aflat in asteptare, dar dupa intoarcerea din concediu a tuturor participantilor la piata, tendinta a devenit una de vanzare. "Evolutia este putin surprinzatoare, cu atat mai mult cu cat pietele externe se afla pe noi maxime, dupa ce au depasit momentul critic al cutremurului din Japonia si pe cel al revoltelor din Orientul Apropiat", a spus Aldea.

Fondul Proprietatea trage in jos Bursa

Brokerul de la Intercapital considera ca aceasta decuplare este mai greu de justificat avand in vedere ca acum contextul social si politic intern este favorabil, iar asteptarile privind iesirea din recesiune si imbunatatirea rating-ului de tara stau in picioare. Spre deosebire de picajul din primavara si vara anului trecut, care a survenit in contextul infirmarii prognozelor de crestere economica, reculul din aceasta perioada poate fi legat mai degraba de nemultumirea investitorilor fata de emitenti.

In acest sens, Fondul Proprietatea, care s-a inscris pe o tendinta puternic descendenta pe termen scurt, pare a fi principalul motiv al reculului bursier din aceste zile. Aldea a indicat patru factori care contribuie la scaderile recente pe FP. Primul dintre aceste il reprezinta vanzarile realizate in anticiparea intrarii in piata a pachetelor pe care statul le va distribui in contul despagubirilor efectuate in acest an. Pe de alta parte, aprobarea in AGA a distribuirii unui dividend dublu fata de cel propus initial, lasa loc de manevra mai mic pentru rascumpararea actiunilor proprii de catre Fond. In acest caz, este de asteptat ca vanzatorii sa gaseasca o contrapondere mai scazuta pe partea de cumparare, cu efect asupra cotatiei. Cel de-al treilea element care a influentat negativ titlurile FP il reprezinta respingerea de catre stat a atribuirii dividendului propus initial la Transgaz SA (TGN), a mai aratat Aldea.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: