Economia se opinteste iar sa creasca

Data publicarii: Astazi, 03-05-2011 | Economie



Daca fata de ultimul trimestru al anului trecut primele trei luni ale lui 2011 au consemnat, aproape sigur, o crestere a PIB, fata de inceputul lui 2010 economia are toate sansele sa fi ramas pe minus.

 A iesit sau nu a iesit Romania din recesiune la finele anului martie 2011? Desi raspunsul oficial la aceasta intrebare il vom afla abia peste doua saptamani, o data cu publicarea datelor oficiale ale INS, si in ciuda faptului ca premierul Emil Boc s-a grabit deja sa anunte marea veste, exista voci care sustin ca "evenimentul" se va petrece abia in trimestrul al doilea sau al treilea al acestui an. "Fata de ultimele trei luni ale anului 2010, estimam ca in trimestrul 1 2011 vom avea o crestere de aproximativ 0,3%. In aceste conditii, fata de primul trimestru din 2010 va exista in continuare o scadere de pana la 0,4%", spune Nicolae Chidesciuc, economistul-sef al ING. Potrivit acestuia, pentru a putea vorbi despre o crestere economica anuala, primul trimestru al lui 2011 ar trebui sa consemneze o crestere de 0,7% fata de trimestrul 4 2010. Cifrele vehiculate de oficiali ai CNP arata insa ca economia va avea un avans de doar 0,5% la trimestru, deci o scadere fata de inceputul lui 2010.

Si daca totusi economia creste?

Ceva mai optimist, analistul-sef al BCR, Lucian Anghel, vede totusi o crestere, insa una mai degraba neglijabila. "Pe prognoza noastra avem o crestere si fata de primul trimestru din 2010, si fata de ultimul trimestru al anului trecut. Estimam o evolutie anuala de plus 0,1% pe fondul cresterilor din industrie, mai ales. Este important insa de mentionat ca primul trimestru are ponderea cea mai redusa in cresterea economica si nu este deci foarte relevant", puncteaza Anghel. Ca vad crestere sau scadere, majoritatea analistilor sunt de acord cu faptul ca un trimestru pe plus nu va reprezenta mare lucru pentru buzunarele romanilor.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: