Bancile imprumuta statul cu aproape un miliard de euro

Data publicarii: 05-05-2011 | Finante-Banci



Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat, ieri, de la bancile interne aproape 940 de milioane de euro, prin titluri de stat in valuta cu scadenta la trei ani.

Suma atrasa in urma licitatiei a depasit cu 56% valoarea anuntata, iar randamentul a fost de 4,89% pe an, usor mai ridicat decat cel obtinut la emisiunea precedenta, din noiembrie 2010. Analistii economici chestionati anterior de "Adevarul" au aratat ca presiunea pe finantarea deficitului bugetar nu este foarte ridicata, in conditiile in care Finantele mizeaza pe rezerve constituite din imprumuturile anterioare.

In luna iulie a acestui an, MFP trebuie sa achite imprumuturi in valuta scadente, de peste 2,5 miliarde de euro. Institutia pregateste platforma Medium Term Notes (MTN) din toamna anului trecut, prin care vrea sa atraga, in urmatorii trei ani, sapte miliarde de euro prin obligatiuni cu scadente mai mari de cinci ani. Potrivit unor surse oficiale, lansarea platformei nu poate avea loc mai devreme de a doua jumatate a acestui an, "din cauza unor dificultati tehnice".

Integral in Adevarul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: