Valea Jiului va fi scoasa la privatizare

Data publicarii: 05-05-2011 | Diverse



Autoritatile au fost de acord sa scoata la vanzare pachetul majoritar din noul complex energetic care va fi format din CNH si din termocentralele Deva si Paroseni. FMI a cerut fie privatizarea, fie lichidarea companiei de huila, dupa ce a respins planul de eficientizare propus de autoritati.

Dupa ce s-au certat trei zile pe tema planurilor de relansare a companiilor de stat monitorizate, oficialii FMI si autoritatile romane au ajuns la un numitor comun in privinta viitorului Companiei Nationale a Huilei (CNH), societate de care depinde practic intreaga comunitate din Valea Jiului.

"In timpul discutiilor de la inceputul saptamanii, noi am propus un plan format din primirea unui ajutor de stat pentru inchiderea minelor neviabile - Uricani, Petrila si Paroseni - si majorarea capitalului social cu valoarea arieratelor", ne-a declarat Constantin Jujan, directorul general al CNH. 

Potrivit acestuia, cei de la FMI au respins planul fara niciun argument, desi partea romana a incercat sa le explice faptul ca datoriile si pierderile au fost acumulate din cauza ca pretul de vanzare a carbunelui nu a acoperit niciodata costurile reale. Iar acest lucru nu are legatura cu activitatea companiei sau cu piata, ci se datoreaza unor politici guvernamentale incorecte. "Nu au inteles acest lucru si ne-au cerut sa refacem planurile", a mai spus Jujan.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: