Cat de rentabil este un offshore

Data publicarii: 05-05-2011 | Afaceri



Folosite cu cap, regimurile fiscale ale altor tari pot reduce povara fiscala a firmelor romanesti cu procente bune. Altfel, un offshore devine piatra de moara.

 Firmele infiintate de catre romani in tari cu fiscalitate redusa sunt din ce in ce mai mult instrumente eficiente folosite de intreprinzatorii romani pentru optimizarea fiscala a afacerii lor si diminuarea taxelor platite statului. 

Recent, americanii au fost scandalizati sa afle ca una dintre marile lor corporatii, General Electric, a nu a platit deloc taxe in SUA anul trecut prin mecanisme ce includeau si transferul profiturilor in zone de fiscalitate redusa. Jurisdictiile convenabile sunt folosite de majoritatea multinationalelor din lume, dar si de intreprinzatorii mai mici. "In ultimii ani inregistram o crestere anuala de 10% a numarului celor interesati de regimul offshore-urilor", spune Razvan Pasculescu, avocat specializat in infiintarea de firme in Cipru, una dintre tarile europene cu cele mai avantajoase regimuri fiscale.

Sunt Cipru si Elvetia cu adevarat offshore-uri?

Din eroare se considera ca tari precum Cipru, Elvetia sau Luxembourg ar fi offshore-uri, spune avocatul Gabriel Biris, de la firma Biris&Goran. Firmele infiintate in aceste tari insa trebuie sa tina o contabilitate dupa standarde internationale, asemenea celor din Romania si exista si tratate de evitare a dublei impuneri semnate cu aceste tari de catre noi, ceea ce le scoate din categoria paradisurilor fiscale. 

Ele raman insa atractive ca urmare a stabilitatii legislative din tarile in cauza, taxelor mici, flexibilitatii inspectorilor fiscali, existentei unei multitudini de tratate de evitare a dublei impuneri. Astfel de tratate (Romania a semnat aproximativ 90 de astfel de intelegeri) prevad locul unde se impoziteaza si nivelul taxarii dintr-un stat al nerezidentilor ce sunt rezidenti ai altui stat, pentru veniturile obtinute in primul stat din categoria dobanzilor, redeventelor, dividendelor sau comisioanelor. 

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: