Depozitele in euro aduc mai mult pierderi

Data publicarii: 06-05-2011 | Finante-Banci



Castigurile la economiile in euro sunt erodate de comisioanele bancilor. Romanii prefera sa economiseasca in lei, chiar daca se imprumuta in euro. Aceste preferinte sunt justificate de nivelul mai scazut al dobanzilor practicate la moneda europeana, care incurajeaza imprumuturile, dar nu si economisirea . 

Constituirea unui depozit de 500 de euro pe trei luni le aduce pierderi clientilor noi care opteaza sa economiseasca la sapte din cele mai mari banci de pe piata din cauza comisioanelor de administrare a contului curent sau de retragere de numerar. Valoarea acestora reuseste sa inghita bonificatii de pana la 2,75% pe an. Cea mai mare pierdere provocata de aceste costuri, de 8 euro, se inregistreaza in cazul constituirii unui astfel de depozit la UniCredit Tiriac de catre un client nou al bancii. Bonificatia platita de banca este una din cele mai reduse, de 1,35% la scadenta mentionata, insa pierderea este cauzata de comisionul de administrare al contului curent (2 euro pe luna) si de cel perceput la retragerea banilor de la ghiseu, de minimum 3,5 euro.

O pierdere ceva mai redusa, de 2,5 euro, este inregistrata de cei care decid sa faca banking cu BCR prin constituirea unui depozit in moneda unica. Singura banca din top 10 la care castigi daca faci un astfel de depozit este Banca Transilvania. Datorita dobanzii mai mari decat a celorlalti jucatori din top 10, de 3,25% pe an in cazul scadentelor pe trei luni, si a absentei comisionului de administrare la contul curent, clientii raman cu 1,4 euro dupa ce retrag banii de la ghiseu. Doua banci, BRD si ING, impun insa o suma minima de 1.000 de euro in cazul depozitelor cu dobanzi fixe. 

Integral in Saptamana Financiara

Ultimele stiri pe BankNews.ro: