Isarescu nu vrea o apreciere abrupta a leului - vezi de ce

Data publicarii: 09-05-2011 | Finante-Banci




O apreciere brusca a monedei nationale nu este de dorit deoarece ar genera anumite costuri pe care economia nu si le permite in momentul de fata, printre care si pierderea competitivitatii, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

O moneda nationala care se apreciaza prea repede reduce avantajul valutar al companiilor locale. O depreciere prea brusca, mai ales in cazul unui stat dependent de importuri, se traduce insa in inflatie, prin scumpirea importurilor, scrie Gandul.

"Experienta arata ca atat aprecierea abrupta cat si importul inflatiei genereaza costuri. Nicio economie emergenta nu isi permite sa neglijeze unul dintre cele doua costuri (n.r. erodarea competitivitatii si cresterea inflatiei) (...) Provocarea consta in evaluarea corecta a acestora si concentrarea atentiei (n.r. tradusa intr-un set de masuri de politica) asupra indifcatorului cu costurile asociate cele mai mari", a precizat, vineri, Mugur Isarescu cu ocazia primirii din partea Universitatii Transilvania, din Brasov, a titlului de doctor honoris causa.