Banca Centrala Europeana avertizeaza asupra cresterii tendintelor inflationiste

Data publicarii: 18-09-2006
Riscurile privind tendintele inflationiste in zona euro sunt in crestere, a declarat luni membrul Consiliului Director al Bancii Centrale Europene, Klaus Liebscher, citat de Bloomberg News, relateaza Reuters. "Anul 2006 va fi un an bun. Indicii de crestere au cunoscut o cale ascendenta, acesta fiind partea pozitiva a mesajului", a precizat acesta pentru Bloomberg News."In al doilea rand, anul 2007 va fi caracterizat de o crestere a riscurilor - in ceea ce priveste sectorul energetic, al petrolului precum si posibilitatea majorarii inflatiei atat in zona euro cat si in Statele Unite", a declarat acesta la Singapore, unde are loc intalnirea anuala a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale.

Remarcile facute de acesta vin in completarea unui sir de comentarii  facute de catre responsabilii Bancii dupa intalnirea statelor din grupul G7, a statelor cele mai industrializate.

Liebscher a minimalizat riscurile asupra zonei euro generate de o scadere a economiei Statelor Unite. O reducere a ritmului de crestere economica a SUA "ne va afecta dar nu cum am fi putut fi afectati in urma cu doi sau trei ani. Consecintele ar fi limitate. In ultimii ani procesul de reforma in zona euro, chiar daca a fost criticat, a dus la rezultate pozitive", a precizat acesta.

"Toate guvernele au participa la proiectele de reforma. Se poate face si mai mult si se va face mai mult. Cresterea productivitatii este foarte importanta si conform informatiilor privind cresterea economica si a estimarilor de crestere pentru viitor, ma declar optimist", a adaugat Liescher.

Expertii Bancii Centrale Europene sunt de parere ca cresterea economica se va stabiliza in jurul nivelului anual de 2,1% pentru 2007, in scadere fata de cota de 2,5% estimata pentru 2006.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: