Iesim din criza cu salarii mai mici si preturi mai mari

Data publicarii: 11-05-2011 | Economie




Afacerile industriasilor, exportatorilor si prestatorilor de servicii au iesit pe plus in primele trei luni din acest an, dar puterea de cumparare a populatiei a scazut dramatic. Scaderea cu peste 10% a consumului de alimente si scumpirile galopante din primul trimestru al acestui an arata in ce fel iese Romania din recesiunea statistica.

Datele raportate recent referitoare la evolutia principalelor sectoare ale economiei in primul trimestru din acest an arata ca, fata de aceeasi perioada din 2010, industria a avansat, pe toate palierele, chiar mai bine decat in anii dinaintea crizei, exporturile au crescut spectaculos, iar in sectorul de servicii afacerile sunt pe plus.

Astfel ca sunt sanse foarte mari ca Produsul Intern Brut sa consemneze o crestere care ar putea fi echivalenta cu iesirea din recesiunea tehnica in care am intrat in toamna anului 2008. Insa comertul si constructiile - sectoarele cele mai apropiate de consumul gospodariilor populatiei - sunt in continuare pe minus, ceea ce inseamna ca la nivelul bugetelor de familie iesirea din criza e inca departe. Unul dintre cei mai sensibili indicatori din acest punct de vedere este volumul vanzarilor cu amanuntul, iar statisticile oficiale arata o scadere a acestuia cu 10,7% la alimente, cu 1,3% la marfurile nealimentare si cu 5,1% la carburanti. Un alt "barometru" al consumului final - volumul lucrarilor de constructii - indica o scadere cu peste 4%, ceea ce arata ca principalul motor al economiei e inca gripat.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: