Sell in May. And go away?

Data publicarii: 11-05-2011 | Bursa

Vanzarile de la inceput de luna mai ne duc cu gandul la celebra butada bursiera.

Adrian Ciudin (Carpatica): Investitorii marcheaza acum si isi mai iau in portofolii actiuni pentru toamna-iarna in prefigurarea unei perioade de concedii.

"Sintagma Sell in May and go away se pare ca este valabila in acest an la noi".

Ieri am consemnat la Bursa de Valori o noua sedinta corectiva, in pofida faptului ca in cea mai mare parte a zilei principalii indici europeni s-au situat cu aproximativ un procent peste nivelurile de referinta ale sedintei precedente. Piata a avut o deschidere negativa, doar indicele financiar BET-FI trecand conjunctural "pe verde" in prima ora de tranzactionare, insa pana la final tendinta de declin manifestata de la inceputul lunii s-a conturat mai clar. 

Astfel, indicii BET si BET-C au pierdut 0,82% si, respectiv, 0,78%, in timp ce indicele BET-FI a consemnat o depreciere asemanatoare (-0,80%), pana la valoarea de 24.892,50 puncte.

"La noi e data perioadelor de referinta si de aceea avem si acest declin al cotatiilor. Este insa rezultatul unor ajustari de preturi ex-dividend, mai degraba decat al vreunor vanzari agresive", a explicat pentru Curierul National Adrian Ciudin, director Departament Tranzactionare si Analiza la SSIF Carpatica Invest. Acesta spune ca volumele in scadere din ultimele 3-4 sesiuni ar putea fi inceputul unei perioade de acalmie pentru piata romaneasca. "In mod evident suntem insa intr-o faza de corectie. Este si luna de asa natura. Sintagma Sell in May and go away se pare ca este valabila in acest an la noi", a spus Ciudin spunand ca acum unii investitori marcheaza in timp ce altii iau in portofolii cam ce le trebuie pentru toamna-iarna, urmand ca in lunile de vara activitatea de tranzactionare sa se reduca. Daca nu apare nimic spectaculos pe extern, fie ca va fi o conturare a rezolvarii crizelor, fie o inrautatire catalizata de problemele datoriilor suverane ale Greciei si Spaniei, probabil nici pe piata locala nu vor mai fi miscari majore. Intrarea sau iesirea agresiva a unui fond de investitii sau a unui investitor de calibru raman improbabile.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: