Europa amana testele de stres pentru centralele nucleare

Data publicarii: 13-05-2011 | Mediu



Autoritatile de reglementare a masurilor de siguranta privind energia nucleara in Europa nu au reusit sa ajunga joi la un acord privind testele de stres pentru centralele atomice, din cauza diferendelor privind o eventuala includere a atacurilor teroriste si dezastrelor provocate de om.

Sustinut de Berlin, comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger, a insistat ca potentialele atacuri teroriste sa faca parte din testele pentru verificarea rezistentei a 143 de centrale nucleare din Europa, relateaza EUobserver. Subiectul a fost introdus pe agenda politica dupa criza nucleara recenta din Japonia.

"Suntem bucurosi ca Oettinger si Barroso cer teste de stres mai puternice decat cele aflate in prezent pe masa", a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel.

Insa joi, dupa sase ore de discutii, nu s-a ajuns la niciun acord privind testele. Reprezentantii Frantei si Marii Britanii au insistat ca centralele atomice trebuie examinate numai pentru a verifica daca pot rezista dezastrelor naturale.

"Nu a fost luata nicio decizie finala", a declarat purtatoarea de cuvant a lui Oettinger, Marlene Holzner. Anterior, ea daduse asigurari ca Oettinger nu va renunta numai de dragul unui acord. "Comisarul Oettinger a fost foarte clar in aceasta privinta - a spus ca ar vrea ca atacurile teroriste si alte dezastre facute de om sa fie incluse in teste", a explicat ea.

"Comisarul ar vrea ca verificarile sa inceapa cat mai repede, dar pentru a fi credibile, continutul este mai important decat programul. Daca rezultatul este bun, credibil, atunci ar prefera sa vorbeasca mai mult decat doar sa obtina ceva rapid", a afirmat Holzner.

Pe langa Germania, Italia si Suedia mai sustin testele stricte.

O alta tentativa de a ajunge la un acord va avea loc la Praga, intre 19 si 20 mai. O noua intarziere va insemna, probabil, ca CE nu va putea sa respecte programul stabilit si sa prezinte in decembrie un raport privind situatia centralelor nucleare din Europa. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: